Küldés e-mailben :: Nyomtatás :: Betűméret: smallernormalbigger
Már idén is megjelent a kukoricabogár Zala megyében!

Már idén is megjelent a kukoricabogár Zala megyében!

2012. június 27. 11:28

A kukoricabogár lárvája megkezdte kártételét a zalai állományokban. Ennek apropóján szeretnénk összefoglalni, hogy a kukoricabogár az egyes életszakaszaiban milyen károkat okozhat, és milyen módszerekkel lehet védekezni ellene.

Hogy került ide Amerikából?


Az Észak-Amerikából származó amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) első egyedeit Európában a délszláv háború alatt belgrádi repülőtér közelében 1992 nyarán találták meg. Magyarországon először a déli megyékben észlelték károsítását, napjainkban már szinte mindenhol számíthatunk a károsító fellépésére!

 

Kártétel az életciklus egyes szakaszaiban

Az amerikai kukoricabogár életciklusa
Az amerikai kukoricabogár életciklusa (forrás: www.mgki.hu)

A kukoricabogár tojás alakban telel át a talajban, amelyet a nőstények raknak le előző év augusztus-szeptemberében. A fiatal lárvák kelése május közepétől június végéig folyamatos. A lárvakelés akkor kezdődik, amikor már a talaj kellőképp átmelegedett (10 cm mélyen legalább 10 Celsius). A kikelt lárvák megkeresik a kukorica gyökereit, de ennek hiányában általában elpusztulnak. A lárvák eleinte kívülről rágcsálják a gyökereket,majd belülről. A támasztó koronagyökereket is elrághatják, ilyenkor dől el a kukorica, majd ha a növény kondíciója és a környezeti feltételek lehetővé teszik, akkor próbál visszaegyenesedni (hattyúnyak-tünet).Kukoricabogár lárva kártételKukoricabogár lárva kártétel
Kukorica bogár lárvájának kártétele


Június közepétől július elejéig a lárvák bábozódás céljából elhagyják a gyökereket és visszahúzódnak a talajba. Ez az időszak körülbelül 2 hét, ezt követően, kezdődik meg az imágók rajzása. Először a hímek jönnek elő, majd a nőstények 5 - 7 nap eltéréssel követik őket. A kukoricabogár imágók érési táplálkozást folytatnak a növény szaporító szervein, előbb a címeren, később a friss bibeszálakon.
 


Kukoricabogár imágó

Az amerikai kukoricabogár imágók érési táplálkozásuk során gyakorlatilag minden virágzó növényre veszélyt jelentenek. Megrágják a bimbókat, virágokat, sőt generatív szervek helyett a vegetatív részek, így a levélzet károsításában is tevékenyen részt vesznek. Ez a levélkárosítás csökkenti a fotoszintetizáló zöld növényi felületet és közvetetten terméscsökkentő hatású.

 

Védekezés

A vetésváltás a legolcsóbb és legfontosabb módja a kukoricabogár elleni védekezésnek.  Akkor eredményes igazán, ha a tarlót gyommentesen tartjuk, és árvakelésű kukorica sincs a területen. Ellenkező esetben foltokban a kártétel jelentkezhet, ugyanis a kukoricabogár a kukoricán kívül más tápnövényen is képes megélni és tojást rakni. A kétéves vetésváltás megfelelő tarlókezeléssel még elfogadható eredményt hozhat. Vannak próbálkozások a kukorica vetésidejének változtatására is. Korai vetésnél a kukoricát fejlettebb állapotában éri a kikelő lárvák kártétele, amelyet emiatt jobban visel. Késői vetésnél pedig a kikelő lárvák nem találnak kukoricagyökeret, és elpusztulnak. Viszont a késői vetés esetén bizonytalan az termésátlag. Ha monokulturában kell termesztenünk, akkor elengedhetetlen valamilyen vegyszeres növényvédelem (rovarölőszerrel csávázott vetőmag használata, talajfertőtlenítés, állománykezelés).

 

Összefoglalva:
Az amerikai kukoricabogár elleni védekezés egyetlen módja az integrált védelem!
HozzászólásokBelépés

Miért érdemes regisztrálni?

  • Hozzáférés a hírlevelekhez
  • Hozzáférés szakmai anyagokhoz
  • Hozzáférés ajánlásokhoz,
    tapasztalatokhoz