Küldés e-mailben :: Nyomtatás :: Betűméret: smallernormalbigger

Termés, birtokpolitika, támogatás

2013. január 18. 10:01

Zalai Hírlap - A finanszírozástól az értékesítésig, teljes képet adott a hazai agrárium helyzetéről a Baki Agrocentrum Kft. által harmadik alkalommal megtartott agrárgazdasági konferencia.

Termés, birtokpolitika, támogatás

A cikk folytatása a Zalai Hírlap 6. oldalán:

A baki mezőgazdasági integrátor cég által tegnap az Arany Bárány télikertjében szervezett konferencián a rossz idő ellenére is mintegy száz gazdálkodó, gazdasági társaság és üzleti partner jelent meg. A konferencián Doszpoth Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

Doszpoth Attila többek között elmondta, a megyeszékhely számára is nagyon fontos a mezőgazdaság helyzetének alakulása, noha a vele szorosan összefüggő élelmiszeripar szereplőinek száma itt jelentősen lecsökkent az elmúlt időszakban. Közölte, a városvezetés igyekszik ezen változtatni, tárgyalások folynak ennek érdekében is.

Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum vezetője rövid áttekintést adott a mezőgazdaság helyzetéről, kitérve arra, hogy a zalai mezőgazdaság az elmúlt években az országos gondok ellenére dinamikusan fejlődött s az élelmiszer-feldolgozásban is megjelent néhány új üzem, ami nagyon fontos, mert az agrárium fő kitörési pontja lehet a minél magasabb feldolgozottságú termékek világpiacra és belföldi üzletekbe való juttatása. Nagy ideaként említette, hogy az áruházak polcaira legalább 80 százalékban magyar termékek kerüljenek, viszont a korszerűnek és nemzetközileg is versenyképesnek mondható élelmiszer feldolgozó iparunk 40-60 százaléknál több termék előállítására nem képes. Ezt követően a házigazda integrátor vállalkozás eredményeiről és a zalai mezőgazdaságban betöltött szerepéről szólt.

A konferencia meghívott vendégei sok érdeklődésre számot tartó információt osztottak meg a résztvevőkkel. Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára ismertette a két év alatt újraszervezett agrárigazgatás felépítését, majd az élelmiszeripar gondjairól is szólt, amelyek a csökkenő termelésben, romló jövedelmezőségben, leromlott műszaki színvonalban foglalhatók össze, aztán kormányzati célokat sorolt: többek között a feketegazdaság elleni lépéseket, majd az exportpiaci lehetőségeket ismertette. Ezek között az Orosz Konföderációban megnyílt lehetőségeket említette nagy és jól fizető piacként. Szaúd-Arábiával és Algériával is elismertették a magyar állatorvosi bizonyítványokat. Megnyíltak a hong-kongi és a vietnami értékesítési lehetőségek, továbbá bejelentette, január 16-tól az USA-ba is szállíthat sertéshúst és húsipari terméket a magyar mezőgazdaság.

Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára a tavalyi termelés és értékesítés helyzetének elemzése mellett többek között az új földtörvénnyel kapcsolatos információkat is megosztott. Többek között elmondta: a birtokpolitikai célokat, azon belül a kisgazdaságok erősítését úgy kell megoldani, hogy közben ne érje kár a mezőgazdaságot. Megemlítette, várhatóan számos módosítás születik még az eddig megismert tervezetben, így a gazdasági társaságok számára maximált 1200 hektár terület is módosul még.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára munkaadói szempontból vont mérleget a kormány kedvező és rossz döntései között, (az elmondottakra visszatérünk). A konferencián Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára elmondta, gyengébb volt a tavalyi gabonatermés, de minden szempontból elég lesz. A tavalyi 5 helyett csak 4 millió tonna takarmány felhasználására kell számítani, így exportra is jut belőle, de a korábbinál kevesebb. Nagy kérdés a kukorica helyzete, amiből 4,6 millió tonna termett, a készletekkel együtt 6,3 millió tonna áll rendelkezésre. Magas a magyar kukorica ára, ami nem kedvez az exportnak. Mint a főtitkár elmondta, ha az év első felében nem is, de a szezonra csökkenni fognak a magas gabonaárak.

Ezt követően Szabó István az OTP agrárportfólió vezetője és Dr. Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója tartottak előadásokat.

 

Banki kérdések a földtörvény kapcsán

Milyen hatással lesz a mezőgazdaság banki finanszírozására az új földtörvény, melynek alig titkolt vezérelve, hogy termőföldhöz lehetőleg magyar földműves juthasson csak hozzá? Az OTP agrárportfólió-vezetője elmondta: banki szempontból ez piacszűkülést, tehát értékcsökkenést eredményez majd. A bankvilág nem zárja ki a korrupció lehetőségét sem. Kérdés lehet az értékesítésben döntő szerepű, megalakítandó földügyi bizottságok szerepe. Kikből áll majd, mi alapján döntenek?

 Keresőszavak:
Belépés

Miért érdemes regisztrálni?

  • Hozzáférés a hírlevelekhez
  • Hozzáférés szakmai anyagokhoz
  • Hozzáférés ajánlásokhoz,
    tapasztalatokhoz