Küldés e-mailben :: Nyomtatás :: Betűméret: smallernormalbigger
2016. január 27-én volt az idei első Gazdanap a Baki Agrocentrumnál

2016. január 27-én volt az idei első Gazdanap a Baki Agrocentrumnál

2016. január 29. 10:40

A szakmai előadásokból álló sorozatunk első állomásán 2016. január 27-én a szója került az előadások középpontjába.

2016 január 27-én (szerdán) Bakon, cégünk konferencia termében került megrendezésre Gazdanapunk első állomása, melyen a sikeres szójatermesztés került az előadások középpontjába.

A Gazdanap előadói voltak:

 • Dr. Balikó Sándor c. egyetemi docens
 • Garamszegi Tibor, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.
 • Horváth István, Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.
 • Virág István, Bayer Hungária Kft.
 • Major László, Monsanto Hungária Kft.
 • Virág László, Sumi Agro Hungary Kft.
 • Horváth Tamás, szaktanácsadó, Baki Agrocentrum Kft.
 • Csondor Gyula, Saaten Union Hungária Kft.

Dr. Balikó Sándor a termelésfejlesztés lehetőségeiről számolt be a 2015, és az azt megelőző évek tapasztalatai birtokában. Felhívta a figyelmet a fajtakiválasztás fontosságára, lehetséges szempontjaira:
- talajadottságok: típus, pH, tápanyag-ellátottság, kultúra állapot, stb...
- lehetséges növényi sorrend (elő- és utóvetemény)
- termesztési cél (takarmány, étkezési, vetőmag, stb...)
- technikai felszereltség (sortávolság, sorközművelés)
- a választott fajta ökológiai, agrotechnikai követelményei

Ismertette a gazdálkodókkal a szójatermesztés sarkalatos pontjait. Részletesen beszélt az utónövény vetésének korlátozásáról. Mint elmondta:
"Sok fejtörést okoznak az előveteményben (kalászosban, de főként kukoricában) felhasznált gyomirtó szerek is. A gazdának az tűnik fel, hogy a kelő vagy fejlődő szója sárgul, fejlődésében visszamarad, sínylődik.
Csapadékhiányra vagy éppen víznyomásra, tápanyaghiányra gondolunk elsősorban, holott az előveteményben felhasznált le nem bomlott gyomirtó szer maradványok a felelősek. A gyártó cégek az ilyen hosszú hatástartamú (perzisztens) szereknél a használati útmutatón, cimkén vagy az engedély okiratban feltüntetik az ezzel járó veszélyeket, de előfordul, hogy külön a szójára vonatkoztatva nem hangsúlyozzák ki."

Kiemelt néhány készítményt, melyek felhasználását a szója vetése előtti évben kerülni kell, vagy be kell tartani az előírásokat (pl. mélyszántás): aminopilaridok (gabona, kukorica gyomirtó szerek), mezotrion (kukorica gyomirtó szer), topramezon (kukorica gyomirtó szer).

Horváth Tamás, a Baki Agrocentrum szaktanácsadója hozzátette, mindezeken kívül igen fontos a talaj gyomflórája, illetve kémhatása. Tamás részletesen ismertette a szója kártevőit, illetve a kártétel hatásait is.

A szójatermesztés átfogó tájékozatásán túl a gazdák megismerhették a megújuló, illetve meglévő vetőmag gyártó cégek portfólióját, illetve betekintést nyerhettek a 2016-os növénytermesztési technológiák innovatív megoldásaiba.

 

Gazdanap sorozatunk következő állomása 2016. február 3-án (szerdán) lesz, melynek fókuszában a növényvédelmi tevékenységet meghatározó jogszabályi változások állnak.


 Keresőszavak:
Belépés

Miért érdemes regisztrálni?

 • Hozzáférés a hírlevelekhez
 • Hozzáférés szakmai anyagokhoz
 • Hozzáférés ajánlásokhoz,
  tapasztalatokhoz